Nieuws

Boktober diner

Persbericht 16 oktober 2019 Tijd voor een Boktober Diner. Wist jij dat oktober in het teken staat van de geitenbok? “Boktober” is in 2011 in New York ontstaan en is in acht jaar gegroeid tot een internationale campagne met events en deelnemers over de hele wereld, van London tot Melbourne, van Amsterdam tot Trinidad en Tobago. En nu ook in Flevoland. Wat begon als een kleine campagne om de geitenbok op de kaart te zetten, is uitgegroeid tot een internationale campagne die zuivelfabrieken, boeren en individuen samenbrengt die gepassioneerd zijn over het tegengaan van voedselverspilling. Om het bokkenvlees in Flevoland meer bekendheid te geven organiseert Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland als projectleider van het project Vooruit met de Geitenbok een ‘Boktober Diner’.

Lees meer

HR-professionals in Flevoland: “Werkgevers in de regio moeten zichtbaarder worden’’

HR-professionals in Flevoland: “Werkgevers in de regio moeten zichtbaarder worden’’

Menselijke kennis en kunde, het Human Capital, is een kritieke succesfactor voor de economische groei van de meeste bedrijven. Maar welke kansen en uitdagingen liggen er binnen dit thema voor Flevolandse bedrijven? Om antwoord op deze vraag te krijgen organiseerde Win4All partners Marcel Burger van Burger Support en Marco Smit van Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland op 8 oktober de Engagementtafel Human Capital Agenda. Samen met HR-professionals uit de regio werd gesproken over issues die spelen in Flevoland op het gebied van Human Capital. Om ervoor te zorgen dat bedrijven in Flevoland in de toekomst kunnen (blijven) beschikken over voldoende geschoold arbeidspotentieel, werden de deelnemers gevraagd om drie prangende issues in te brengen. De besproken onderwerpen waren breed.

Lees meer

Column: Vakantiebril

Hopelijk heeft u deze zomer een mooie vakantie gehad. Aan het weer heeft het niet kunnen liggen: dat was op de meeste bestemmingen zonovergoten. Een paar weken geen dagelijkse beslommeringen en weg van huis. Velen van u hebben geen gehoor gegeven aan de oude slogan “Lekker weg in eigen land” en zijn zelfs verder weg van huis gegaan. Volgens de statistieken zijn Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië onze populairste vakantiebestemmingen, maar ook de VS en het steeds verder weg liggende VK staan in de top 10.

Lees meer

Femke Rientsma nieuwe voorzitter Win4All

Femke Rientsma nieuwe voorzitter Win4All

Win4All heeft een nieuwe voorzitter: Femke Rientsma. In de afgelopen periode stond de Board van Win4All onder voorzitterschap van de Gedeputeerde van de Provincie Flevoland. Met de opstartfase achter de rug en met de komst van Femke als onafhankelijke voorzitter is er een nieuwe fase aangebroken voor Win4All. Een fase die in het teken staat van ‘doen’ en het zetten van concrete stappen. De nieuwe voorzitter is weliswaar niet geboren maar wel getogen in Lelystad.

Lees meer

Leadersubsidie voor community Marker Wadden

Al meer dan 25 Flevolanders hebben zich aangemeld als vrijwilliger voor de nieuwe eilandengroep Marker Wadden. Als het aan Natuurmonumenten ligt, blijft het hier niet bij en wordt er straks een heuse gemeenschap, een ‘community’ van 150-200 vrijwilligers gevormd. De taken van de community bestaan uit het beheer van de eilanden en het ontvangen van bezoekers. Natuurmonumenten heeft vanuit het subsidieprogramma Leader Flevoland een bedrag van €500.000 toegekend gekregen om de community vorm te  geven en om te zorgen dat er een goede  ontvangst- en beheerruimte op Marker Wadden komt.

Lees meer

Opening Akker van de Toekomst

Opening Akker van de Toekomst

De landbouw staat voor grote uitdagingen. Dat is de stellige overtuiging van Stichting Future Food Production en daarom opent de stichting op 10 september in Ens de Akker van de Toekomst. ‘In de landbouw zijn machines steeds groter en zwaarder geworden’, licht Jetze Kempenaar, voorzitter van de stichting, toe. ‘De grond wordt daardoor flink belast. Op veel plaatsen wordt de structuur van de grond slechter en heeft het bodemleven het moeilijk.

Lees meer

Bamboevezels van Bambooder Biobased Fiber zijn hét alternatief voor fossiele grondstoffen

Bamboevezels van Bambooder Biobased Fiber zijn hét alternatief voor fossiele grondstoffen

Bambooder Biobased Fiber (BBF) heeft een gepatenteerde technologie ontwikkeld om op mechanische wijze ‘lange’ bamboevezels te verkrijgen en deze te verwerken tot een draad. Deze draden worden vervolgens vervaardigd tot een mat, die als grondstof gebruikt kan worden voor lichtgewicht en vezelversterkte ‘bio-based’ composiet toepassingen. De technologie is vernieuwend, omdat er geen milieuschadelijk proces nodig is én het de gunstige mechanische eigenschappen van de vezels niet aantast. Door een investering vanuit het TMI Proof of Concept Fonds Flevoland, dat beheerd wordt door Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, kan BBF een proof of concept machine laten bouwen waarmee productie op grotere schaal kan worden gerealiseerd. Toepassing Bamboe is qua sterkte gelijk aan staal en heeft de stijfheid en gewicht van aluminium.

Lees meer

Jonge ondernemer biedt horeca met eetsmakelijk.nl een alternatief

Het was een enerverend jaar voor Michael Sluijmer en zijn team. Naast alle werkzaamheden van digital agency Sluijmer Multimedia, werkte het team ook aan de opbouw van een heel nieuw bedrijf: EetSmakelijk. Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland is trots om hier een bijdrage aan te hebben geleverd middels een investering vanuit het TMI Proof of Concept Fonds Flevoland. Vrijdag 30 augustus 2019 betreedt EetSmakelijk de markt door middel van een applicatie en verschillende systemen voor horecaondernemers. Het uiteindelijke doel? Eten bestellen eerlijker, beter en gemakkelijker maken, aldus Michael Sluijmer: “Eten bestellen wordt helemaal niet meer gezien als een gezellige ervaring, een fijn moment om een lange dag of werkweek mee af te sluiten.

Lees meer

Duurzaam Bokjesvlees Flevoland ontvangt cheque Rabobank Flevoland

Duurzaam Bokjesvlees Flevoland ontvangt cheque Rabobank Flevoland

Voor het project Duurzaam Bokjesvlees heeft projectleider Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, een cheque ter waarde van €7.500 in ontvangst mogen nemen vanuit het coöperatiefonds van Rabobank Flevoland. Deze cheque is ingezet om onderzoek te verrichten naar de mogelijkheden om vraag en aanbod van bokjesvlees beter op elkaar af te stemmen, met als doel om een grotere afzetmarkt te creëren voor de (bestaande) producten van bokjesvlees. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Slow Food Youth Network (SFYN). Voor het produceren van geitenmelk en geitenkaas worden er jaarlijks zo'n 130.

Lees meer

TRIPPS, het antwoord op de mobiliteit van de toekomst

TRIPPS, het antwoord op de mobiliteit van de toekomst

Het Almeerse bedrijf Innovactory gaat de app TRIPPS ontwikkelen die geheel inspeelt op de trend van ‘Mobility as a Service’ (MaaS). MaaS is het zo slim en laagdrempelig mogelijk maken van mobiliteitsgebruik, waarbij het mobiliteitsaanbod aangepast wordt aan de behoefte van de reiziger. Door het tekenen van de investeringsovereenkomst tussen Innovactory en Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, is de ontwikkeling van TRIPPS verzekerd en kan Innovactory de voorsprong op het gebied van MaaS uitbreiden. TRIPPS, één app voor al je reizen Met TRIPPS krijgen reizigers in Nederland eenvoudig toegang tot allerlei vormen van vervoer die zij met de app kunnen plannen, boeken en betalen. Het is een totaaloplossing met een breed aanbod van diensten, waar er naast de eigen auto en fiets alternatieven worden aangeboden, zoals (deel)fietsen, openbaar vervoer, (deel)auto’s en taxi’s.

Lees meer

Deelnemers gezocht voor studie naar werking sopropo

Wageningen Food & Biobased research onderzoekt of bittere groente effect heeft op suikerhuishouding   Deelnemers gezocht voor studie naar werking sopropo    Er is een nieuwe fase aangebroken in het wetenschappelijk onderzoek naar sopropo, ook wel bittergourd, karela of bittermeloen genoemd. Wageningen Food & Biobased research is op zoek naar proefpersonen met een licht verhoogde suikerspiegel of met een (milde) ongevoeligheid voor insuline. Zij worden gevraagd om soproposupplementen te slikken, waardoor getoetst kan worden of de stof een gunstig effect heeft op de suikerhuishouding.    Sopropo is in Nederland een nog vrij onbekende komkommersoort, maar in de Aziatische en Caribische gebieden wordt deze al wel veel gegeten. De vrucht staat vooral bekend om zijn wrattig ogende schil en bittere smaak.

Lees meer

Horizon klaar voor de toekomst- Raad van Commissarissen compleet

De laatste stap in het fusieproces van de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, Horizon, is gezet. De provincie Flevoland heeft als aandeelhouder in vergadering op maandag 8 juli 2019 de heer Siem Jansen en mevrouw Manuela Krull benoemd in de Raad van Commissarissen. Samen met de heer Peter Visscher (blijft tot eind 2019) en de heer Guus Sommerdijk (blijft tot 2021) is de Raad van Commissarissen nu compleet. Hiermee is Horizon ook formeel klaar voor de toekomst om ondernemers professioneel te ondersteunen bij hun stappen naar groei. Gedeputeerde Jan-Nico Appelman kijkt positief terug op de ontwikkeling van Horizon.

Lees meer

NFIA New York en Sydney verkennen economische mogelijkheden in Flevoland

NFIA New York en Sydney verkennen economische mogelijkheden in Flevoland

De buitenkantoren van de ‘Netherlands Foreign Investment Agency’ (NFIA) uit New York en Sydney hebben 25 juni een bezoek gebracht aan Flevoland om zo een goed beeld te krijgen van de economische mogelijkheden in de regio. Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland en gastheer voor deze ‘field trip’ verzorgde een dagvullend programma. NFIADe Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) heeft buitenkantoren over de hele wereld, van waaruit ze buitenlandse bedrijven ondersteunen die activiteiten in Nederland willen opzetten. Om ervoor te zorgen dat deze buitenkantoren bedrijven kunnen enthousiasmeren voor Flevoland worden er geregeld field trips georganiseerd door Horizon. Dit keer voor de buitenkantoren uit Sydney en New York.

Lees meer

Stimulans voor internationaal ondernemerschap

De provincie Flevoland verstrekt een opdracht voor het stimuleren van internationaal ondernemerschap aan de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, Horizon. Flevoland trekt hiervoor € 598.655 uit. Ook is € 300.000 gereserveerd voor de uitbreiding van de voucherregeling Ondernemerschap Flevoland voor internationaal ondernemerschap.

Lees meer

Robottechniek tegen onkruid gaat boer geld en tijd besparen

Robottechniek tegen onkruid gaat boer geld en tijd besparen

Met het tekenen van de investeringsovereenkomst tussen Odd.Bot B.V. en Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, is de doorontwikkeling van een gerobotiseerde onkruidverdelger een feit. De zogeheten Weed Whacker moet de boer tijd en geld besparen en een duurzaam alternatief bieden.

Lees meer

Tixxio ontwikkelt een vernieuwend platform met internationale ambities voor de evenementenmarkt

Tixxio ontwikkelt een vernieuwend platform met internationale ambities voor de evenementenmarkt

Binnen de evenementenbranche heerst er problematiek rondom woekerprijzen, veiligheid en flexibiliteit. Het Flevolandse bedrijf Tixxio gaat zorgen dat deze problemen verdwijnen door een platform te ontwikkelen met internationale ambities. Hoe dit platform precies werkt en hoe het eruit komt te zien, dat houdt Tixxio nog graag voor zich aangezien de ontwikkeling van het platform zich nog in de ‘proof of concept fase’ bevindt. Tijdens deze fase zal Tixxio het platform samen met gebruikers (door)ontwikkelen, zodat het definitieve platform aan alle gebruikerseisen gaat voldoen. Voor de financiering van deze doorontwikkeling hebben de drie jonge, ervaren ondernemers achter Tixxio contact gezocht met Horizon, de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland, om vervolgens gebruik te kunnen maken van het TMI Proof of Concept Fonds Flevoland.

Lees meer

Flevoland als logistieke hotspot!

Met plaats vier is de regio Almere-Lelystad-Zeewolde benoemd tot de absolute runner up in de Logistieke Hotspot verkiezing 2019 van het Vakblad Logistiek. Een stijging van maar liefst 8 plaatsen in de landelijke ranglijst ten opzichte van vorig jaar. Voor het bepalen van de ranking van de 28 belangrijkste logistieke hotspots van Nederland hebben de 34 experts (logistiek vastgoed ontwikkelaars, makelaars, locatie adviesbureaus, logistiek dienstverleners en verladers), de diverse regio’s middels een anonieme online enquête vergeleken aan de hand van zes criteria: Beschikbaarheid van geschikt personeeBeschikbaarheid van voldoende bouwgrond en geschikte pandenMedewerking van overheid/gemeentenInzetbaarheid en motivatie van medewerkersAanwezigheid van goede infrastructuurBereikbaarheid van logistieke knooppunten De regio scoort met name goed op beschikbaarheid van personeel en bouwgrond en ligt ook nog eens centraal en (multimodaal) ontsloten. Voor Rob Verhoeff, directeur van Lelystad Airport Businesspark, kwam de goede uitslag niet als een totale verrassing. De afgelopen jaren is de regio zich steeds meer gaan profileren op het gebied van Logistiek.

Lees meer

Nieuw Spaanse bedrijven kiezen voor Flevoland

Flevoland is aantrekkelijk voor Spaanse bedrijven, dit blijkt wel uit het feit dat naast Inditex nu ook Simei strijkcentrale en GtoP zich gaan vestigen in Lelystad. Cubicaje is het Spaanse moederbedrijf van deze bedrijven en beiden zijn leverancier van het Spaanse Inditex, die sinds twee jaar is gevestigd in Lelystad. Horizon heeft Cubicaje begeleid bij de zoektocht naar de juiste locatie en bij de oprichting van de dochterbedrijven in Flevoland.  Najaar 2017 werd het eerste contact tussen Horizon en Cubicaje gelegd. Op basis van hun request for proposal (verlanglijst) heeft Horizon een bidbook opgesteld waarna een Fact Finding Trip door Flevoland georganiseerd is.

Lees meer

Horizon: dé regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland

Horizon: dé regionale ontwikkelingsmaatschappij van Flevoland

Flevoland heeft een regionale ontwikkelingsmaatschappij: Horizon. Op 13 maart is deze nieuwe naam en bijbehorende lanceringscampagne onthuld door gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Horizon heeft als hoofddoel het aanjagen van de regionale economie. Horizon werkt vraaggestuurd en zet de ondernemer centraal. Een laagdrempelige en pro-actieve benadering van bedrijven is het uitgangspunt.

Lees meer

Marco Smit nieuwe directeur Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland

Marco Smit nieuwe directeur Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland

In 2018 zijn de eerste stappen van de doorontwikkeling van de Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland (OMFL) naar een volwaardige Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) Flevoland gezet. Nu de afronding van deze transitie in zicht komt is ook de nieuwe directeur bekend. De Raad van Commissarissen zal Marco Smit (46) voordragen aan de aandeelhouder voor benoeming tot directeur-bestuurder. Gedeputeerde Jan Nico Appelman is blij met de nieuwe directeur. “Marco Smit heeft jarenlange kennis en ervaring met economische stimuleringsprogramma’s, export- en investeringsbevordering en regionale financieringsinstrumenten.

Lees meer