Het Chinees Nieuwjaar, ook wel bekend als het lentefestival, is de belangrijkste Chinese feestdag. Tijdens het Chinees Nieuwjaar wordt bijna het hele land voor een week platgelegd, wat grote gevolgen heeft voor de wereldhandel. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden als je zaken doet met China.
Dit jaar wordt het jaar van de Tijger. In China staat de Tijger bekend als de koning van alle dieren. Het sterrenbeeld staat symbool voor kracht en moed. Met dit in gedachten hebben wij aan Qing Marr-Li, projectmanager Foreign Direct Investments, een paar vragen gesteld over de handelsrelatie en samenwerking tussen China en Flevoland.
Qing, hoe bekend is Flevoland in China?
Als je 围海造田 (man made land) tegen Chinezen zegt, zal je een brede glimlach van herkenning zien. Vraag je Chinezen of ze Flevoland kennen, dan zal het antwoord vaak nee zijn. Er is dus een schone taak voor ons om te zorgen dat man made land en Flevoland in een adem worden genoemd.
Zijn er veel Chinese bedrijven gevestigd in Flevoland?
Van 2012 tot 2017 is het aantal Chinese bedrijven in Nederland bijna verdubbeld, van 245 eind 2012 naar 470 eind 2017. In Flevoland zijn er op dit moment nog niet zo veel Chinese bedrijven. Van alle buitenlandse bedrijven die hier gevestigd zijn, is slechts 5% Chinees. Wij gaan ons de komende jaren inzetten om Flevoland nog beter op de Chinese kaart te zetten.
Wat is de bijdrage van de Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie?
De bijdrage van Chinese bedrijven aan de Nederlandse economie is in dezelfde periode bijna verviervoudigd tot ruim 1 miljard euro waarvan industrie en handel leveren de meest toegevoegde. Het aantal in Nederland gevestigde Chinese bedrijven is nog klein maar het groeipotentieel heel hoog.
Welke cultuurverschillen komen het meest naar voren bij handelsrelaties tussen Chinese en Nederlandse bedrijven?
China en Nederland hebben veel met elkaar gemeen, beide landen staan bekend als handelsnaties en zijn gedreven door een can do mentaliteit. De pioniersmentaliteit van Flevoland zal een land als China, dat in snel tempo uitgegroeid is tot de 2e wereldmacht, zeker aanspreken. Desalniettemin zijn er ook grote cultuurverschillen. Hierbij de drie belangrijkste voor Nederlandse bedrijven die een handelsrelatie hebben of aan willen gaan met een Chinees bedrijf.
- Als iemand van Chinese komaf weet ik uit ervaring dat de Nederlandse directheid misschien wel de grootste uitdaging is voor Chinezen. Wat men in Nederland heel normaal vindt, zoals in een vergadering zeggen dat je het niet met iemand eens bent, zou door Chinezen als beledigend worden gezien. In China hanteren mensen een confrontatie mijdende aanpak en is harmonie belangrijker dan een open discussie. Het werken met Chinese partners vraagt dus wat extra zorgvuldigheid en begrip van Nederlandse ondernemer.
- Zakendoen begint voor Chinezen met 关系 (Guanxi) relatie bouwen, meestal tijdens een diner of met een drankje. Het is heel belangrijk voor Chinezen om eerst het onderlinge vertrouwen op te bouwen voordat ze aan de slag gaan met zakendoen. Dit vraagt geduld, flexibiliteit en denken op lange termijn van de Nederlandse ondernemer die liever gelijk ter zake komt.
- Hiërarchie in China versus de platte organisatiestructuur in Nederland. In Nederland is het normaal als de directeur koffie voor iedereen gaat halen als je een meeting hebt met externe partijen. Dit in tegenstelling tot China, waar hiërarchie juist de norm is. In China is er een duidelijke top-down cultuur binnen organisaties en kun je bij de eerste ontmoeting jouw potentiële Chinese zakenpartner het beste met hun titel en achternaam aanspreken. De hiërarchische structuur zorgt er ook voor dat beslissingen snel genomen worden, zonder dat iedereen hier een mening over hoeft te geven. Bij het zakendoen met Chinezen is het daarom handig om in contact te komen met de juiste en beslissingsbevoegde persoon.
Welke kansen biedt China voor Flevolands ondernemers?
China is de op een na grootste economie ter wereld en een van de grootste handelspartners van Nederland. China is steeds meer in trek bij Flevolandse bedrijven en de Chinezen kijken steeds meer naar hele keten oplossingen. Je ziet ook dat de goederenflow meer tweerichtingsverkeer wordt. In 2019 is er, ten opzichte van 2018, bijna 12% meer geëxporteerd vanuit Nederland naar China en de verwachting is dat deze groei de aankomende jaren door gaat zetten. Voor toekomstgerichte ondernemingen is het daarom verstandig om zich meer te verdiepen in het zakendoen met China en de Chinese cultuur.
Aan het begin noemde jij dat van eind 2012 tot eind 2017 het aantal Chinese bedrijven in Nederland bijna verdubbeld is. Hoe denk jij dat de komende vijf jaar er uit gaan zien?
Dit jaar is het 50ste jubileum van de diplomatiek en handelsrelatie tussen Nederland en China, een mooie mijlpaal en een nieuw vertrekpunt voor onze marktbewerking in China. Wij zullen ons de komende jaren o.a. focussen op het versterken van de naamsbekendheid van Flevoland in China en het aantrekken van meer Chinese bedrijven. Wij zien over 5 jaar graag dat nieuwe Chinese bedrijven zich in Flevoland gevestigd hebben om hun zakelijke ambities te verwezenlijken en tegelijkertijd bij te dragen aan de verduurzaming, digitalisering en circulaire economie in Flevoland.
Terug