Gelukkig Chinees Nieuwjaar! Op 22 januari begint in China het nieuwe jaar, het jaar van het konijn. Er wordt gezegd dat 2023 ‘het jaar van de hoop’ wordt. Met dit in gedachten hebben wij aan Jeff Lin, algemeen directeur bij HangCha Nederland, een paar vragen gesteld over de culturele verschillen tussen Nederland en China en wat belangrijk is om te weten als je een zakelijke relatie aan wilt gaan met een Chinees bedrijf.
HangCha is de grootste private heftruckproducent van China en heeft de laatste jaren al meer dan 200.000 units verkocht in Europa. Om de kwaliteit van het complete product te verbeteren heeft de organisatie vorig jaar in Almere een Europees servicecentrum opgericht met een onderdelenmagazijn, serviceondersteuning en trainingscentrum.
Jeff, waarom heeft HangCha ervoor gekozen om een vestiging op te richten in Almere/Flevoland?
Europese consumenten hechten veel waarde aan de aftersales en service. Ze vinden het bijvoorbeeld belangrijk dat onderdelen op tijd arriveren. Om een betere service aan te kunnen bieden hebben we gekozen voor een servicecentrum in Europa. Nederland sprak ons mede aan door de innovatieve mentaliteit. Als zij hele steden kunnen laten rijzen uit het water, dan kunnen wij daar vast iets van leren. Almere past als nieuwe en moderne stad goed bij ons en heeft ook een goede ligging, dichtbij Schiphol.
Wat was het belangrijkste aspect bij de vestiging in een ander land?
We hebben in het begin heel veel gehad aan de hulp van lokale mensen. De Aziatische en de Westerse cultuur verschillen erg van elkaar, onder andere de taal, de omgeving en de manier waarop mensen met elkaar omgaan. Lokale mensen kunnen je de juiste weg wijzen en voorkomen dat je een verkeerde afslag neemt en bijvoorbeeld geld verliest.
Zijn jullie obstakels en kansen tegengekomen en welke obstakels en kansen verwachten jullie nog tegen te komen?
Taal is uiteraard een groot obstakel, niet alleen op zakelijk maar ook persoonlijk gebied. Veel dingen zijn in het Nederlands, van zakelijke documenten en telefonische keuzemenu’s tot supermarkten en verkeersborden. Daarnaast zijn er ook woorden met een dubbele betekenis, zoals een bank om op te zitten en een bank om geld te halen.
Naast de taalbarrière zijn er in de Westerse cultuur nog steeds veel oude stereotypes als het gaat om producten die gemaakt worden in China. Vaak wordt er gedacht dat Chinese producten goedkoop, maar ook van mindere kwaliteit zijn. Dat komt mede doordat mensen kwalitatief goede producten tegen een lagere prijs willen hebben.
Dit biedt tegelijkertijd ook een kans om als Chinese bedrijven minder op onszelf te focussen en meer samen te werken om deze vooroordelen te veranderen. We moeten ons bewijzen en aan de wereldbevolking laten zien dat we goede producten kunnen produceren voor een goede prijs.
De energietransitie is ook een grote kans voor ons. Eerder maakten wij gebruik van benzine, maar nu zijn wij de enige fabrikant ter wereld waarbij alle machines uitgerust zijn met een lithium batterij. Wij hebben op dit gebied een stapje voor op de Westerse bedrijven, omdat we hier in China al langer aan werken.
Wat zijn de grootste verschillen tussen de Nederlandse en Chinese werkcultuur?
In Nederland hebben mensen meer respect voor de balans tussen werk en privé. Bij HangCha wordt alles geregeld door het computersysteem, waardoor de werknemers minder gestrest zijn en ik als directeur ook met vakantie kan gaan.
In China is het normaal dat medewerkers een bonus krijgen als ze doelen halen maar ook penalty als dit niet zo is. In Nederland mogen de lonen wel verhoogd, maar niet verlaagd worden. Daarnaast wordt je als baas of leidinggevende in China erg gerespecteerd en is het als medewerker belangrijk om jouw baas tevreden te houden. In Nederland moet je als baas juist jouw medewerkers respecteren en tevreden houden. Ik moest er even aan wennen, maar de Nederlandse manier is beter voor het hele bedrijf. Het is belangrijk dat medewerkers naar hun leidinggevende toe kunnen stappen met problemen, maar ook met suggesties en ideeën.
Nederlanders staan er vaak om bekend dat ze heel direct zijn, hoe heb jij dat ervaren?
In China zeiden mensen vaak tegen mij dat ik te direct was, ik sprak me dan ook vaak uit tijdens een overleg. Iedereen heeft een andere mening en met een andere aanpak kan iets wellicht verbeterd worden. Ik stel de directheid van de Nederlanders daarom juist op prijs.
Wat mis je het meest van China?
Het eten. In Nederland eten de meeste mensen vooral om hun buik te vullen. Ze nemen misschien 10 minuten de tijd om snel even een boterham te eten. Daarnaast eten ze vaak hetzelfde, s ’ochtends en s ‘middags brood en aardappelen, groente en vlees of vis als avondeten. In China zijn we vaak 1 tot 2 uur bezig met koken en alle provincies hebben een andere cultuur als het gaat om voedsel. We zeggen in China, ‘je kunt je kleren en je nieuwe huis vergeten maar vergeet nooit het eten’.
Welk advies zou jij geven aan Nederlandse bedrijven die samen willen werken met Chinese bedrijven in het buitenland?
Om een zakelijke relatie goed van start te laten gaan is het belangrijk om jouw zakenpartner als een gelijke te zien en te behandelen. Mijn advies is daarom om de stereotypes die soms voortkomen uit de Westerse media te vergeten. Ik zou zeggen, breng eerst eens een bezoek aan China zodat je zelf een onbevooroordeelde mening kunt vormen. De meeste mensen die China voor de eerste keer bezoeken komen erachter dat het heel anders is als ze voor ogen hadden
Daarnaast is het belangrijk om niet de focus te leggen op de prijs. Je krijgt waar je voor betaalt, als je een lagere prijs betaalt dan zullen de producten ook van lagere kwaliteit zijn. Dit betekent echter zeker niet dat er in China geen producten van goede kwaliteit zijn, je moet alleen bereid zijn om hier ook een gelijkwaardige prijs voor te betalen.
Welke ambities heeft HangCha voor de toekomst?
Op dit moment zijn wij de grootste private heftruckproducent van China en 8ste op de wereldranglijst. Onze ambitie en droom is om in de top 5 te komen. We zijn hiervoor druk bezig met het verbeteren van onze service en het stimuleren van de volledige elektrificatie van transporttrucks.
Terug