Ik wil exporteren - Horizon Flevoland

Ik wil exporteren

Wil je ook (meer) in het buitenland ondernemen? Bedrijven die ervoor kiezen om internationaal te ondernemen groeien vaak sneller en zorgen bovendien voor innovatie in Flevoland.

Voor wie?

Veel Flevolandse ondernemers weten de weg te vinden naar buitenlandse afzetmarkten. Toch kan een helpende hand nodig zijn. Wij helpen je graag om jouw internationale ambities in kaart te brengen en te focussen op de kansen die het meest interessant zijn voor jouw bedrijf. Wij hebben een groot netwerk in binnen- en buitenland die wij graag voor jou openstellen.

Wat bieden wij?

 • Landeninformatie
 • Toegang tot internationale netwerken van ondernemers en de overheid
 • Matchmaking met potentiele partners in jouw doellanden
 • Hulp bij het focussen op de juiste internationale markten
 • De kans om deel te nemen aan internationale handelsmissies of internationale beurzen met ondersteuning van de Rijksoverheid
 • Een luisterende oor en een helpende hand bij vragen of onzekerheden
 • Evenementen waar informatie gedeeld kan worden
 • Meedenken over mogelijkheden
 • De mogelijkheid tot vouchers (subsidies) voor persoonlijke ontwikkeling, marktonderzoek en/of meedoen aan handelsreizen

 

Landeninformatie

De Flevolandse economie is sterk internationaal-georiënteerd.  In 2019 is er voor €5,5 miljard in Flevolandse goederen geëxporteerd, waarvan 2/3e agrifood- of agritech- gerelateerd.

De top 5 exportbestemmingen voor Flevolandse goederen zijn Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië. Via onderstaande knoppen vindt je per land meer informatie, tips voor zaken doen, evenementen en publicaties.

Duitsland België Frankrijk Verenigd Koninkrijk Italië

Klik op de afbeelding voor de PDF-versie

Trade and Innovate NL

Het landelijke netwerk Trade and Innovate NL zet zich in voor de internationalisering van het Nederlandse bedrijfsleven. Als partner van Trade and Innovate NL draagt Horizon Flevoland bij aan de gezamenlijke kracht van het netwerk, om Flevolandse en Nederlandse ondernemers nog beter te ondersteunen in hun internationale ambities.

Ben jij benieuwd wat het netwerk in 2022 heeft gerealiseerd en wat ze van plan zijn om in de aankomende jaren op te zetten en te realiseren? Klik hier voor het jaarverslag en meerjarenplan!

 

Enterprise Europe Network (EEN)

Het Enterprise Europe Network (EEN) ondersteunt innovatieve ondernemers kosteloos bij hun internationaliseringsvraagstukken.

De adviseurs van EEN helpen met:

 • wereldwijd zakenpartners vinden;
 • advies over innovatie en de meerwaarde van jouw technologie;
 • bemiddelen bij technologische samenwerking;
 • informatie over Europese wet- en regelgeving, waaronder CE-markering;
 • informatie over Europese programma’s en fondsen en over de Europese Investeringsbank;
 • advies over mkb-financiering;
 • begeleiding als je wilt digitaliseren, verduurzamen of deelnemen aan Europese R&D-projecten.

Brexit Adjustment Reserve (BAR)

Deed jij voor Brexit al zaken met het Verenigd Koninkrijk? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor het EU-Handelsprogramma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er is 32 miljoen euro beschikbaar om bedrijven die geraakt zijn door Brexit te ondersteunen bij het zakendoen in andere landen.

Het EU-Handelsprogramma maakt deel uit van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Dit is de steunregeling van de Europese Unie (EU) voor ondernemers die geraakt zijn door Brexit. Het EU-Handelsprogramma biedt ondersteuning bij het uitbreiden van je internationale afzetmarkten. Je krijgt onder andere toegang tot exclusieve workshops, handelsmissies of beurzen. Je  doet nieuwe kennis en vaardigheden op en krijgt de kans om je handelsstrategie te toetsen bij deskundigen en collega-ondernemers.

Meer weten?
Klik hier voor meer informatie over het EU-Handelsprogramma of ga naar www.rvo.nl/bar.

Heb jij vragen over het EU-Handelsprogramma of de BAR-compensatieregelingen?
Bel dan met RVO Klantcontact Internationaal via 088 042 42 42 (keuze 3-3) of stuur een e-mail naar klantcontact@rvo.nl.
Je kunt ook contact opnemen met Eric Hanson, Projectmanager International Trade bij Horizon Flevoland.