Wat doet jouw bedrijf op het gebied van duurzaamheid en circulariteit? Van 7 tot en met 9 september hebben Windesheim in Almere en Horizon Flevoland met de Hackaton ‘Reshape the future’ 180 hbo-studenten uitgedaagd om oplossingen te vinden voor de duurzaamheidsvraagstukken van 12 Flevolandse ondernemers.
Derde- en vierdejaars studenten van de opleidingen Bedrijfskunde, HBO-Rechten, Finance & Control, Bouwkunde, Engineering en Urban Innovation hebben in multidisciplinaire teams de duurzaamheidsvraagstukken van meerdere kanten bekeken. Van bouwbedrijven die oplossingen zoeken om circulair te produceren en machinefabrikanten die duurzamere productiewijzen willen ontwikkelen, tot een visserijcoöperatie die benieuwd is naar mogelijkheden om kotters voordeliger te laten uitvaren. De studenten gingen tijdens de Hackathon voor het eerst aan de slag met de CIRCO-methodiek. Deze methodiek richt zich op het circulair (her)ontwerpen van producten en businessmodellen.
Inspirerende ideeën
De eerste dag van de Hackathon stond voor de studenten in het teken van kennismaken met de CIRCO-methodiek, elkaar en het bedrijf. Op de tweede dag kregen veel studenten de mogelijkheid om ‘hun’ bedrijf te bezoeken, samen te brainstormen over hun vraagstuk en lezingen te volgen o.a. over het presenteren van hun ideeën. Aan het eind van tweede dag presenteerden ze de conceptversie van hun oplossing aan het bedrijf. Met de verkregen feedback hebben ze op de laatste ochtend de puntjes op de i gezet.
In de middag werden de uiteindelijke resultaten en ideeën tijdens een posterpresentatie gepitcht aan de opdrachtgever en de zevenkoppige vakjury. Team 10 kwam als winnaar uit de bus, met hun idee voor Schenk Recycling uit Almere. Ze bedachten een oplossing om zonnepanelen na hun economische levensduur van 25 jaar opnieuw in te zetten om nog 15 jaar energie te leveren. Het bedrijf kan de zonnepanelen plaatsen bij bedrijven en particulieren die wel willen investeren in duurzaamheid en zonne-energie, maar niet de middelen hebben om zonnepanelen aan te schaffen. De financiële opbrengst wordt vervolgens verdeeld tussen het bedrijf en Schenk Recycling. Naast de prijs van de vakjury zijn aan diverse teams een pitchprijs, publieksprijs en een prijs voor de beste inzet toegekend.
Zelf aan de slag?
Wil jij met je bedrijf ook aan de slag met duurzaamheid en circulariteit? Neem dan contact op met Matthijs Meijer, projectmanager Circulaire Economie bij Horizon Flevoland. Hij gaat graag met je in gesprek over de mogelijkheden en kansen voor jouw bedrijf.
Terug